כיום יש מספר כלי בינה מלאכותית שמספקים מענה לשאלות ובקשות, וכל אחד מהם פועל ככל הנראה בצורה שונה – גוגל AI Overviews המבוסס על ג'מיני (עדיין לא זמין בישראל), Chat GPT של OpenAI, קופיילוט של מיקרוסופט, פרפלקסיטי, קלוד, גרוק וכן הלאה.
למרות שככל הנראה יש הבדלים משמעותיים בין כולם, הכללים לביצוע אופטימיזציה עבורם הם די דומים; זאת מכיוון שרוב הכלים הללו מבוססים על LLM (מודל שפה גדול). המשמעות היא שבעצם הם מכונות לומדות, בין היתר, גם בהתבסס על מידע קיים. זה אומר שיש דמיון לא מבוטל בין SEO ובין אופטימיזציה למנועי AI.
מה ההבדל בין מנוע חיפוש ובין כלי AI?
גם מנועי חיפוש וגם מנועי AI מפיקים תשובות בהתבסס על פרמטרים דומים, במטרה לתת את התשובה הרלוונטית והמדויקת ביותר. אבל בעוד שמנועי חיפוש מפיקים ריבוי של תוצאות – כלי AI מפיקים תשובה אחת לכל שאלה או בקשה (בדומה לעוזרים הקוליים כגון גוגל ג'מיני או אלקסה). לכן חיוני להופיע בתשובה כאשר שואלים אודות מוצר או שירות שאנו מספקים, או כאשר שואלים ישירות אודותינו.
חשוב לזכור שהבוטים הללו טועים לא מעט, לכן יש להתייחס אליהם בערבון מוגבל. יש להניח שעם חלוף הזמן והשדרוגים, כמות הטעויות וחומרתן תצטמצם, אם כי לא תיעלם לחלוטין. בדיוק כמו שגוגל עשוי להציג תוצאות חיפוש לא רלוונטיות גם אחרי יותר מ-25 שנות שדרוגים, סביר להניח שכלי AI לא יהיו חפים מטעויות גם בעתיד.
כמה חיפושים / בקשות יש ב-Chat GPT ובכלי AI אחרים?
צ'אט ג'יפיטי הוא הצ'טבוט הגדול ביותר נכון להיום, ולפי נתונים מאוקטובר 2024 – נתח השוק שלו בתחום החיפוש הוא כ-4.3 אחוז. זאת בהשוואה לגוגל עם 83.5 אחוז, יוטיוב 6.7 אחוז ובינג עם 1.9 אחוז. נתונים ממקורות אחרים נותנים ל-GPT אחוז אחד בלבד משוק החיפוש.
נתונים נוספים מעידים כי בגוגל יש כ-8.5 מיליארד חיפושים יום (כמעט 100 אלף חיפושים בשנייה). בהשוואה לפלטפורמות אחרות גוגל עדיין שולט בתחום החיפוש, אם כי הוא ממש לא השחקן הבלעדי כמובן. אנשים מחפשים כיום במגוון רחב של כלים נוספים – כגון אינסטגרם (6.5 מיליארד חיפושים ביום), יוטיוב (3.5 מיליארד חיפושים), טיקטוק ובינג (מיליארד חיפושים) וכן הלאה.
לפי מחקר של Semrush נכון לדצמבר 2024, בגוגל היו 6.5 מיליארד מבקרים לעומת 566 מיליון מבקרים בצ'ט GPT (שימו לב שמדובר במבקרים – לא בכמות חיפושים). סך מנועי ה-AI עדיין קטנים בהשוואה לענקי החיפוש, אבל יש להניח שכמויות החיפושים שם יגדלו בהמשך (במיוחד לאחר השקת מנועי החיפוש Search GPT ופרפלקסיטי).
אם GPT הצליח לעקוף את מנוע החיפוש בינג (של מיקרוסופט) בנתח שוק, ככל הנראה הוא יתחרה ישירות גם עם גוגל בשלב כלשהו. לפי קצב הגידול הנוכחי שלו, התחזית היא שנתח השוק של צ'ט GPT יעקוף את גוגל בדצמבר 2026.
איך מופיעים בתשובות AI בגוגל, בצ'ט GPT ועוד?
איך ניתן לוודא שהעסק או האתר שלנו יופיע בתשובות לשאלות AI? קודם כל חובה לציין שאי אפשר להבטיח דבר. גם בקידום אורגני רגיל במנועי חיפוש קשה להבטיח להבטחות, אז קידום במנועי AI (נכון להיום) מעורפל ולא ידוע פי כמה וכמה. עם זאת, כפי שציינתי, יש מספר כללי אצבע שמומלץ ליישם.
1. הבנה של כוונת המחפש
מה המניע מאחורי החיפוש, השאלה או הבקשה? מה המשתמש רוצה למצוא או לקבל? ניתן לסווג את החיפושים והשאלות לארבע סוגים עיקריים:
- חיפוש לצורך מידע (Informational) – המשתמש רוצה ללמוד אודות נושא מסוים.
- חיפוש לצורך עסקי (Commercial) – המשתמש רוצה ללמוד אודות מוצר או שירות מסוימים.
- חיפוש לצורך רכישה (Transactional) – המשתמש רוצה לקנות משהו.
- חיפוש ידוע מראש (Navigational) – המשתמש מחפש משהו ספציפי כגון עסק, חברה, מותג, אישיות, מקום ועוד.
כאשר יוצרים תוכן שאמור להופיע גם במנועי AI, צריך להבין מראש מה המשתמש מחפש ומה הוא רוצה ומצפה לקבל. בצורה כזו נוכל ליצור תוכן רלוונטי ומועיל. לעיתים לחיפוש או לשאלה מסוימים יכולה להיות כוונת משתמש מעורבת, הכוללת יותר מסוג אחד מתוך ארבע הסוגים שהוצגו.
לדוגמה, החיפוש "נעלי אדידס לגבר מידה 45" הרבה יותר ברור מאשר החיפוש "נעלי אדידס לגבר". מעבר להגיון, ניתן להיעזר גם בכלים מסוימים שמציינים מהי כוונת החיפוש מאחורי כל שאילתה (לדוגמה Semrush).
דוגמה נוספת: אם אנו כותבים מאמר על "כאבי גב", כוונת החיפוש יכולה להתפרש לכמה כיוונים. יכול להיות שהמשתמש מחפש מידע כללי על כאבי גב, או שהוא כבר מתחיל לחפש אפשרויות טיפול. לכן המאמר יצטרך להיות מקיף ככל הניתן. זאת בניגוד לחיפוש "טיפול בכאבי גב", שם ברור שהמשתמש רוצה לטפל בבעיה ולא לקבל מידע כללי אודותיה.
2. שימוש בתוכן שאלה-תשובה
כיום יש ריבוי של כלים שנותנים תשובה אחת בלבד לכל שאלה, חיפוש או בקשה – בין אם עוזר קולי (כגון סירי או אלקסה), בין אם פיצ'ר תקצירי AI במנועי חיפוש ובין אם צ'אטבוט AI מסוג כלשהו. זה אומר שכדי להופיע בתשובות הללו – צריך לתת תשובה מיידית לשאלה הנשאלת.
תוכן בסגנון שאלה ותשובה (FAQ) מגדיל משמעותית את הסיכוי להופיע בכל סוגי הכלים הללו. כ-70 אחוזים מהתשובות שמופיעות בעוזרים קוליים, נלקחו מתשובות ישירות בתוצאות מנועי חיפוש; כ-60 אחוזים מתוכם נשאבו מאלמנט בשם Featured Snippets (סוג של "תוצאה אפס" הנמצאת מעל לתוצאות האורגניות הרגילות).
שאלה לדוגמה: איך קושרים עניבה? – כדי לתת תשובה כבר לאחר השאלה הזו בכותרת העמוד, צריך לספק תקציר הכולל את שלבי העבודה בצורת תבליטים (בולטים). גם שילוב של וידאו המציג איך עושים זאת, בהחלט יתרום.
בעוד שהדוגמה הקודמת מחייבת תשובה קצרה ולעניין, שאלות אחרות יצריכו מענה מקיף יותר. הכול תלוי בכוונת החיפוש כפי שהוצגה בסעיף הקודם. מומלץ לשלב במאמר גם סכמה מסוג FAQ, למרות שלא הוכח שדבר זה תורם לשיפור נראות התוכן (אבל בהחלט לא יזיק).
3. הפצת העסק ברחבי הרשת
בדומה למנועי חיפוש, גם מנועי AI מבוססי LLM נעזרים במידע הנמצא במאגרים חופשיים באינטרנט. אם העסק לא נמצא בשום מקום ברחבי הרשת, הוא לא יופיע בתשובות AI וכמובן לא במנועי חיפוש.
פרופילים של העסק בכל מקום אפשרי, מקדמים אתכם גם בכלי AI בסופו של דבר. אתר אינטרנט ופרופילים עסקיים בפייסבוק, אינסטגרם, יוטיוב, גוגל לעסקים וכן הלאה – כל אלו מגדילים את הסיכוי של העסק להופיע בתשובות לשאלות של משתמשי AI.
כמו כן רצוי להוסיף את העסק באינדקסים מקצועיים כגון דפי זהב, איזי ו-144 (ואם מדובר בארצות הברית אז גם ב-Yelp, בינג, מפות אפל, יאהו ועוד). יש להקפיד על איות נכון של שם העסק, הכתובת והטלפון (NAP) בכל הפלטפורמות.
4. תוכן מקצועי שהופך אתכם לאוטוריטה
בהמשך ישיר לסעיף הקודם, נרצה שיכירו בנו כסמכות מקצועית בתחומנו. כדי לעשות זאת לא מספיק שיש לנו אתר או כמה פרופילים באינדקסים וברשתות חברתיות – יש לפעול גם באפיקים נוספים שיבנו עבורנו את המותג שלנו.
ככל שמדובר במותג ידוע, סמכותי ומוכר יותר, כך גדל הסיכוי שיופיע בתשובות AI. למעשה מדובר בשיווק לכל עניין ודבר. לדוגמה:
- פרסום תוכן מקצועי באתרים מובילים (הן אתרים נישתיים בתחום העיסוק שלנו והן באתרי חדשות ותוכן ידועים) יסייע לנו להגיע ליותר קהלים וגם לקבל קישורים לאתר ולנכסים נוספים שלנו. תוכן מסוג "רשימות" ככל הנראה מקבל עדיפות כלשהי ("10 חברות ההייטק הטובות בישראל"), במיוחד בצ'אט GPT.
- ריבוי אזכורים של שם העסק / המותג יאפשר לנו להופיע בתשובות של כלי בינה מלאכותית, כמו גם במנועי חיפוש ובעוזרים קוליים. מאמרי יח"צ, בין היתר, יכולים לשרת מטרה זו ביעילות.
- ביקורות וחוות דעת בדירוג גבוה במגוון פלטפורמות, כגון גוגל לעסקים, פייסבוק ועוד – ישפרו את אמינות המותג.
- יצירת קשרים ושיתופי פעולה עם עסקים, משפיענים ומותגים בתחומי העיסוק שלנו, יאפשרו לנו להגיע ליותר קהלים (לדוגמה: פודקאסטים, הרצאות, שיתופים בפרופילים מרובי עוקבים ועוד).
לסיום
באופן כללי אפשר לומר שאם אתם כבר עושים קידום אורגני (לאתר ולנכסים נוספים), הגדלתם את הסיכוי שלכם להופיע גם בכלי AI. אומנם כל התחום הזה חדש יחסית, אבל הוא מתפתח במהירות ומומלץ שלא להישאר מאחור. השימוש בכלי AI מאיץ – ומוטב לנצל כל הזדמנות לקפוץ על העגלה הנוסעת.