קודי שרת לסוגיהם מאותתים על קיומם של מצבים מסוימים הקשורים לאתר – נפילות שרת (5XX), עמודים לא קיימים (4XX), הפניות (3XX) ועוד. קוד שרת 404 מעיד על עמוד שכבר אינו קיים באופן זמני מסיבה כזו או אחרת; אבל השאלה היא מה עושים עם זה, והאם בכלל צריך לעשות משהו?
קודי שרת מסדרת 4XX מציינים מצבים של שגיאות בצד לקוח (בדרך כלל בדפדפן או בזחלן). חוץ מקוד 404 (לא נמצא זמנית) יש עוד כמה קודים שמתחילים בספרה ארבע – כגון 400 (בקשה לא תקינה), 410 (לא נמצא סופית), 403 (גישה חסומה) ועוד.
בשיחה שהייתה לאחרונה עם גוגל, הובהר שעמודי אתר שהפכו ל-404 לא ישפיעו לרעה על קידום האתר בגוגל. ברוב המקרים אין שום בעיה עם עמודים שהפכו ל-404, ואין בעיה גם עם העובדה שהם מוצגים למשתמשים.
ברוב המקרים עמודי 404 הם חלק טבעי ובריא בכל אתר. למעשה, עיצוב נכון של עמודי 404 יכול לסייע רבות לחוויית השימוש באתר: קישורים לעמודים עיקריים, אמצעי יצירת קשר ועוד. עם זאת, לעיתים נדרשת התערבות שלנו לתיקון שגיאות 404. מתי בדיוק? תלוי בכל מקרה לגופו.
איך מוצאים עמודי 404 באתר?
כל כלי שסורק את האתר יכול לאתר קוד שרת 404, כגון הצפרדע הצועקת או Xenu. גם קונסולת החיפוש של גוגל מציגה עמודי 404 וכן Soft 404 שהתגלו במהלך סריקת האתר.
מתי כדאי לתקן עמודי 404 עם הפניות 301?
לעיתים ביצוע של הפניה מעמוד 404 לעמוד תקין אחר הוא הפתרון. עם זאת, לא כל עמוד 404 דורש הפניית 301. לדוגמה: אם היה לנו עמוד ישן עם מוצר מסוים, וכעת יש לנו מוצר דומה אבל עם הבדל כזה או אחר – מומלץ לבצע הפניה בין הישן לחדש.
במקרה הנגדי, אם מישהו הקליק בגוגל על האתר שלנו כי חיפש סכין – אין טעם להוביל אותו לעמוד שמציע כפיות. ביצוע הפניות בין עמודי 404 לעמודים תקינים, צריך להתבצע בצורה הגיונית התואמת לחוויית השימוש בעמודים ספציפיים באתר.
עמודי 404 בקישורים פנימיים
במצב הזה, קישורים פנימיים בתוך האתר עלולים ליצור עמודי שגיאה 404 בשל טעות בקישור עצמו. כתוצאה מכך נוצרים קישורים שבורים שאינם קיימים ויש צורך לתקן אותם.
התיקון הטוב והיעיל ביותר הוא לתקן ידנית את הטעות שנפלה בקישור עצמו. תיקון נוסף, פחות מומלץ, הוא לבצע הפניה מהקישור השבור לקישור הנכון – אבל דבר זה ייצור הפניה מיותרת. עדיף לתקן את הקישור השבור, לקבלת חויית שימוש חלקה ונעימה יותר.
עמודי 404 בקישורים נכנסים
אותה בעיה שהוצגה בפסקה הקודמת, יכולה להיות תקפה גם לגבי קישורים נכנסים מאתרים חיצוניים. הטעות הכי קטנה בקישור שוברת אותו הלכה למעשה, ומובילה את המשתמש או את הזחלן של מנוע החיפוש לעמוד 404.
במצב כזה יש לפנות לאתר המקשר ולבקש תיקון ידני של הקישור. אם זה מתברר כבלתי אפשרי, אין ברירה אלא לבצע הפניית 301 מהקישור השבור לקישור הנכון.
עמודי Soft 404
שגיאות Soft 404 הן דפים שמחזירים קוד שגיאה "לא נמצא" (404), אך התוכן בדף למעשה עדיין קיים. הדף עשוי להיות ריק, או שהוא עשוי להכיל תוכן חלקי מדפים אחרים באתר. 404 רך יכול להיגרם משגיאות איות בכתובות URL, מקישורים מיושנים או מבעיות בשרת.
כאשר מדובר בשגיאת 404 רכה, השגיאה גלויה למבקרים באתר אך לא לזחלני הסריקה של מנועי החיפוש. המשמעות היא שהדפים ממשיכים להיסרק ולהתווסף לאינדקס.
במצב כזה דרושה התערבות שלנו, כי עמודי Soft 404 עלולים להיות בעייתיים בהמשך. ניתן למצוא אותם בגוגל קונסול ולאחר מכן לפעול בהתאם לסיטואציה הנקודתית בכל עמוד:
- אם העמוד לא קיים – יש לתקן את קוד השרת ל-404 אמיתי או 410 (ראו בהמשך).
- אם העמוד כן קיים – יש לשפר את התוכן ולשלוח מחדש לסריקה.
- אם העמוד הוזז ממקומו – יש לבצע הפניית 301 לעמוד החדש.
תיקון עמודי 404 עם קוד שרת 410
כפי שצוין קודם לכן, 404 מעיד על עמוד שאינו קיים באופן זמני. זה אומר שהזחלנים של מנועי החיפוש נכנסים פנימה כדי לוודא שוב ושוב האם העמוד פתאום קם לתחייה. אם אנו רוצים להאיץ את תהליך ההסרה של ה-404 מהאינדקס של גוגל ושאר מנועי חיפוש – מומלץ להפוך אותו לקוד שרת 410 (לא קיים באופן סופי).
בצורה כזו נפסיק לבזבז תקציב זחילה על עמודים לא נחוצים (בהנחה שהם אכן לא נחוצים – כפי שצוין, כל מקרה לגופו). זה דומה קצת להפניית 302 שאינה קבועה וזמנית בלבד, לעומת 301 שמהווה הפניה קבועה ותמידית. כדי להפוך עמודי 404 ל-410 יש לכתוב פקודה בקובץ HTACCESS או להשתמש בתוסף וורדפרס שעושה זאת עבורכם.