איך ביטוי של פחות מ-100 חיפושים מביא ליד ששווה מיליון שקל?
כולנו יודעים לעשות מחקר מילות מפתח, ואני ממש לא מתכוון לכתוב מדריך בנוסח "איך עושים מחקר מילים".
אני כן הולך לתת כמה טיפים שיעזרו לכם לבחור את המילים הנכונות ביותר עבור העסק; אלו שיביאו לא רק טראפיק, אלא גם לקוחות שבאמת רוצים לקנות מכם.
כשהייתי שכיר התוודעתי לראשונה לכמה חשובות יכולות להיות מילות המפתח הנכונות. ותתפלאו, זה לאו דווקא קשור לנפח החיפוש שלהן.
אין ספק שנפח חיפוש הוא פרמטר חשוב, ואני בהחלט מתכוון להתייחס גם אליו; אבל בעולם המציאות העסקית – נפח חיפוש הוא קצת בחזקת "מדד שווא" (Vanity Metric). יופי שהאתר הופיע 100,000 פעמים בגוגל ונכנסו 4,000 איש בחודש האחרון, אבל אני רוצה יותר לידים / מכירות באתר.
כבר עכשיו ראוי לציין שאי אפשר להבטיח שמילה מסוימת תעשה את תפקידה במאת האחוזים (כמו כל הבטחה אחרת בתחום השיווק); אבל כן אפשר לכוון למילים היעילות ביותר, שיעשו זאת חלק ניכר מהזמן.
איך בוחרים את הביטויים הטובים ביותר?
סוכנות הדיגיטל של ניל פאטל בדקה 7.4 מיליארד ביטויים ביותר ממיליון אתרים. הנה הממצאים המעניינים נכון לינואר 2024:
- חיפושים של 10-15 מילים מביאים פי 2.18 יותר קליקים בממוצע, מאשר חיפושים של 1-2 מילים.
- כמעט 78% מההמרות האורגניות מגיעות מחיפושים של 3 מילים ומעלה (לא כולל ביטויי מותג).
- כ-82.5% מהטראפיק האורגני באתרים מגיע בממוצע מחיפושים של 3 מילים ומעלה (לא כולל ביטויי מותג).
- בשנה האחרונה הייתה עלייה של כמעט 48% בחיפוש ביטויים של 10 מילים ומעלה (כנראה בהשפעת חיפושים בצ'ט GPT וכלים דומים).
- אחוז ההקלקה על חיפושים של 2 מילים ומטה ירד ב-9.4% לעומת 3 שנים לפני כן.
- מיקומים בביטויים של 1-2 מילים יהיו תנודתיים יותר ב-18% מאשר ביטויי זנב ארוך (כלומר ייטו לעלות ולרדת יותר במיקום).
- חיפושים של 1-2 ביטויים נוטים להיות יותר לצורכי מידע מאשר לצורכי רכישה בהפרש של 19.5% לעומת 3 שנים לפני כן.
- חיפושים של 6 מילים ומעלה ממירים טוב יותר ב-48.5% מאשר ביטויים של 3-5 מילים, וכן 219% טוב יותר מחיפושים של 1-2 מילים.
אומנם אפשר לטעון שתמיד עדיף להתברג על כמה שיותר ביטויים ממגוון סוגים; אבל אם היו מאלצים אתכם לבחור רק סוג אחד – עדיף לבחור בביטויים ארוכים (זנב ארוך). הביטויים האלה הם מה שהופך קמפיין SEO לאפקטיבי.
הנה 6 נקודות שיסייעו בבחירות מילות המפתח הנכונות.
טיפ 1 – נפח חיפוש
נתחיל מההתחלה – צריך להשתמש בכל הביטויים הרלוונטיים לעסק הספציפי שאותו מקדמים. זה אומר הן ביטויים בעלי נפח גדול, הן בעלי נפח בינוני והן בעלי נפח קטן עד אפסי.
כן, גם ביטויי אפס חיפושים מביאים חשיפות, כניסות ואפילו המרות בסופו של דבר; הביטו בקונסולת גוגל כדי לראות זאת במו עיניכם. אגב – זאת בניגוד למה שקורה בממומן בגוגל: לא באמת ניתן לקדם ביטויי אפס חיפושים, שאף פוגעים בציון האיכות של הקמפיין.
אומנם נכון שלכאורה עדיף לקדם 50 ביטויים של 100 חיפושים מאשר ביטוי אחד של 5,000 – אבל בפועל חייבים לקדם את כולם, כדי למקסם את כל האפשרויות. אבל מה שחשוב מאוד להבין מראש, הוא שתועלת עסקית לא בהכרח נגזרת מנפח חיפוש. בכך נעסוק בסעיף 3.
טיפ 2 – תחרות
תחרות בביטוי מסוים היא פרמטר קצת קשה למדידה, ולמעשה רק מתכנן מילות המפתח של גוגל (וכלים נוספים בתחום) מציע מדדים מספריים של תחרות.
עמודת "תחרות" ועמודת "עלות לקליק" בכלי המילים של גוגל, מהווה אינדיקציה טובה לתחרותיות גם בקידום אורגני – ולא רק בקידום הממומן (כפי שאולי נהוג לחשוב). ביטוי שעבורו המפרסמים בגוגל מוכנים לשלם 30 שקל לקליק, הוא תחרותי יותר מביטוי של 2 שקל קליק.
עוד אופציה לבדיקת תחרות היא לחפש את הביטוי בגוגל באמצעות מירכאות (למתקדמים: רצוי להוסיף את האופרטור allintitle לשם דיוק). בצורה כזו נקבל אינדיקציה ראשונית לגבי האתרים שעברו אופטימיזציה לביטוי המדויק הזה, וככל הנראה נמצאים איתנו בתחרות ישירה.
אם יש רק 200 תוצאות עבור הביטוי במירכאות, מצבנו טוב. אם יש 10,000 ומעלה תוצאות – יש לנו תחרות בינונית עד קשה מאוד. מן הסתם זה לא ירתיע את רובנו מקידום של ביטויים תחרותיים (אחרת בשביל מה אנחנו כאן); אבל זה כן יוכל לתת לנו סדר עדיפויות – באילו ביטויים כדאי להתרכז קודם כל.
טיפ 3 – שווי המרה
מקדם אתרים שאיתו עבדתי בעברי כשכיר, קידם בקלות יחסית ביטוי קטן של כמה עשרות חיפושים בלבד, תוך זמן קצר.
לכאורה ומבחינה תיאורטית זה כלום ושום דבר; אבל בפועל מישהו אחד שפנה לעסק הזה, הזמין עבודה בשווי חצי מיליון או מיליון שקל (אני לא זוכר במדויק).
ביטוי של פחות מ-100 חיפושים בחודש הביא ליד של מיליון שקל.
עכשיו ברור מדוע נפח חיפוש לבדו אינו מייצג את המציאות העסקית. כדי לבחור את הביטויים הטובים ביותר לעסק, עליכם לדבר עם בעל העסק / מנהל השיווק / כל גורם רלוונטי אחר. צריך לדעת מראש מה המוצר / השירות הכי רווחיים, ולהתמקד בהם כבר בהתחלה, בלי קשר בהכרח לשאלה מה נפח החיפוש.
רוצים עוד דוגמאות מהעולם האמיתי? בבקשה!
לקוח עבר שלי מכר, תיקן והשכיר מלגזות. כמו כל לקוח אחר הוא ביקש להתברג כמה שיותר גבוה בביטויי הליבה ("מלגזה" ו"מלגזות", 3,600 חיפושים כל אחד), אבל את רוב הלידים שלו הוא קיבל (הפלא ופלא) מביטויים זניחים יותר, לכאורה – בעלי כמה מאות או עשרות חיפושים בלבד: מלגזה יד 2, מלגזה חשמלית, מלגזות למכירה וכן הלאה.
ההיגיון כאן פשוט מאוד – ברגע שמבינים שכל מוצר שנמכר שווה עשרות אלפי שקלים, מספיק אפילו ליד אחד בחודש מהאפיק האורגני כדי לכסות את הריטיינר ולהביא החזר השקעה חיובי (ברמת החזר על קמפיין, לא ברמת ROI עסקי מלא). אותו דבר תקף שבעתיים לאתרי איקומרס, בהם המכירה מתבצעת בפועל באתר ולא צריך להמתין למימוש הליד כדי לבדוק אפקטיביות.
דוגמה אחרונה – כאשר בדקתי מילות מפתח עבור לקוחה נוספת שלי, כמובן שהתלהבתי מהמילים בעלות הנפח הגדול ביותר, של אלפי חיפושים. אבל בפועל גיליתי, באמצעות שיחה איתה, שאת רוב הכסף היא עושה דווקא מהתחום שקשור לביטויים הקטנים יותר, אלו של מאות ועשרות חיפושים "בלבד".
אומנם השיחה הזו התקיימה קצת מאוחר בתהליך הקידום, ואם הייתי חכם מספיק הייתי מברר זאת כבר בהתחלה; אבל כיום בכל מקרה כבר הגענו לתוצאות יפות שממשיכות להשתפר.
רוצה להתקדם?
טיפ 4 – כוונת חיפוש
בניגוד לנהוג לחשוב, לא כל ביטוי חושף את כוונת החיפוש המלאה כבר במבט ראשון. כדי להבין יותר טוב מה מסתתר מאחורי ביטוי מסוים, כדאי להסתכל מה קורה אצל המתחרים. זה יכול לתת לנו רעיונות בנוגע לשאלה מה גוגל מצפה להציג בכל שאילתה.
נגיד שאני מספק שירותי כתיבה של קורות חיים בתשלום, ואני רוצה כמובן לקדם ביטויים רלוונטיים בגוגל. אם נחפש את ביטוי הליבה העיקרי "כתיבת קורות חיים", בנפח של 3,600 חיפושים בחודש, נוכל לראות כמה סוגים עיקריים של תוצאות.
מכיוון שכוונת החיפוש של הביטוי הנ"ל יכולה להיות כמה דברים במקביל, גוגל נותן ערבובייה שלהם כדי שהמשתמש יוכל לבחור מה הכי מתאים לו:
- כתיבה עצמאית של קורות חיים אונליין תוך מספר דקות.
- חברות גדולות וידועות שכתבו טיפים ו/או מספקות את השירות.
- בעלי עסקים קטנים שכתבו טיפים ו/או מספקים את השירות.
בסוג הראשון של התוצאות יהיה קשה מאוד להתחרות. אנחנו לא מציעים פיצ'ר אונליין שמאפשר לכתוב קורות חיים בעצמכם, אלא שירות בתשלום שאנחנו מספקים. גם בסוג השני של תוצאות כנראה לא נצליח להתחרות, בעיקר בשל העובדה שמדובר במותגים ידועים שצברו ותק וסמכות כבר לפני שנים.
הסיכוי הטוב ביותר שלנו הוא להתחרות בקרב בעלי העסקים הקטנים שנמצאים בדף הראשון בגוגל. לכן מומלץ לבחור ביטויים קצת פחות תחרותיים, שכוונת החיפוש שלהם מדויקת יותר, ומכוונת בדיוק לסוג השירות שאנחנו מציעים: "כתיבת קורות חיים מקצועית", "כתיבת קורות חיים בתשלום" וכן הלאה.
אולי לא נגרוף את הטראפיק הגדול מהביטוי העיקרי, אבל כן נגרוף טראפיק פי כמה וכמה יותר רלוונטי לנו; כזה שיש לו סיכוי טוב יותר להמיר. וכבר ראינו מה קורה שמגיע ליד אחד ששווה הרבה כסף (תלוי בתחום שאתם מקדמים, כמובן – זה לא תקף לכל תחום).
טיפ 5 – סוג התוכן
באתרים הנמצאים בעשרים המקומות הראשונים עבור הביטוי – מהם סוגי התכנים המוצגים?
- האם התוצאה המוצגת היא עמוד הבית או עמוד פנימי כלשהו? בעמוד בית יהיה קשה יותר להתחרות, אם נקדם את הביטוי בעמוד פנימי (אבל לא בהכרח).
- האם אתרי המתחרים ממוקדים בנושא ספציפי, או מתפזרים על פני כמה תחומים רלוונטיים? לדוגמה, אם רוצים לקדם גם בתי אבות וגם מטפלים סיעודיים, בדיקה של המתחרים תגלה כבר בהתחלה שהמוצלחים ביותר ממוקדים בנושא אחד ולא בשניהם; לכן יהיה עדיף לקדם שני אתרים נפרדים, כל אחד בנושא אחר (ראו סעיף 6 בהמשך).
- מה כוללים האלמנטים בתוצאת החיפוש: טייטל, תיאור, תוצאה אפס, טבלאות, סכמות, תמונות, סרטונים? בכל אחד מהאלמנטים האלה ניתן להשתמש כדי למשוך יותר קליקים ולשפר את ה-CTR האורגני.
- האם מוצג עמוד תוכן בלבד? או האם מדובר בעמוד מוצרים לרכישה אונליין?
- האם יש תוכן השוואתי? האם מדובר ברשימה? (10 טיפים ל…) האם יש תמונות, סרטונים וכלים ייחודיים?
- וכן הלאה…
כדי שנצליח לקדם את הביטוי גם אצלנו, נצטרך להבין מול איזה סוג תוכן אנו מתמודדים. בהתאם לכך, נציע גם אצלנו סוג דומה – אבל טוב יותר. הכוונה ב"סוג דומה" היא לא העתקה, אלא הבנה של הקונספט מאחורי התוכן.
לדוגמה, עמוד של טבעות אירוסין לא יוכל להתקדם בגוגל – אלא אם הוא מציג טבעות לרכישה אונליין. עמוד תוכן פשוט שמציע רק מידע על טבעות, ככל הנראה לא יספיק. כוונת החיפוש של "טבעות אירוסין" היא בדרך כלל רכישה (אף אחד לא מחפש את הביטוי כדי לדעת "מה זה טבעת אירוסין"), ולכן סוג התוכן חייב להיות מותאם לכך.
טיפ 6 – התאמה לנישה
אם זה לא מתאים לתחום העיסוק, אין טעם לקדם את זה. בעוד שזה ברור ממבט ראשון, זה לא תמיד ברור כשמדובר בביטויים שנראים מאוד קרובים אחד לשני – אבל בעצם קצת רחוקים מדי אחד מהשני.
כבר הזכרתי זאת בסעיף הקודם, אבל אין דוגמה יותר טובה לכך מאשר קידום אתרים לעורכי דין. לכאורה כל התחומים המשפטיים רלוונטיים, וכל עורך דין שמתעסק ב-3 או 10 תחומים – צריך להיות מסוגל לקדם את כולם בהצלחה, שווה בשווה. אבל בעולם המציאות של גוגל, זה לא ממש ככה.
צריך לזכור שגוגל (למרות כל הבינה המלאכותית המתקדמת שלו) הוא עדיין מכונה שחושבת בתבניות. זו אחת הסיבות העיקריות לכך שקשה מאוד לקדם אתרים של עו"ד ביותר מתחום אחד או שניים. אם גוגל חושב שהאתר מתאים להוצאה לפועל, יהיה קשה מאוד לקדם אותו במקביל גם במקרקעין או בדיני צבא.
זה לא בלתי אפשרי, אבל זה כן ידרוש הרבה הרבה עבודה לאורך הרבה יותר זמן. כמו כן זה לא בהכרח תקף לכל אתר, אבל אפשר להגיד שזה מין כלל אצבע בקידום בגוגל.
לקוח נוסף שלי שאל יום אחד אם כדאי לקדם גם ביטוי כללי לתחום העיסוק שלו; ביטוי ששווה כמה אלפי חיפושים בכל חודש. אומנם הוא בהחלט עוסק בתחום המוגדר בביטוי, אבל למעשה מדובר בתת-נישה מאוד ספציפית של הביטוי הכללי. יהיה קשה מאוד עד בלתי אפשרי להבריג אתר שקיבל מגוגל תיוג X כאתר בתיוג Y (זוכרים? גוגל הוא מכונה שחושבת בתבניות).
אומנם הכנסתי את הביטוי לרשימת המילים לקידום, כי הוא עדיין מאוד רלוונטי; אבל אמרתי ללקוח שכדי לא לבזבז זמן עבודה יקר על ביטוי מאוד תחרותי שעלול לא להגיע ליעדו – אנחנו נקדם במקומו ביטוי דומה מאוד אבל פחות תחרותי.
הביטוי הפחות תחרותי כבר נושק כרגע לעשירייה הראשונה בגוגל, ואולי אם יתמזל מזלנו – גם אחיו הגדול יותר יצטרף מתישהו עוד חצי שנה או שנה. ללקוח זה פחות משנה, כי הוא קיבל ביטוי לא פחות טוב בתמורה – הרבה יותר רלוונטי לתחום העיסוק שלו, מה שמגדיל את סיכויי ההמרה לעומת הביטוי הגדול.
רגע לפני סיום
המאמר הזה עלול לתת את הרושם המוטעה שכל מחקר מילים מתרכז אך ורק במילים שיביאו תועלת בלבד. כפי שציינתי בהתחלה, לא באמת ניתן לדעת מראש איזה מילים יעשו זאת – ניתן רק לדעת זאת בצורה כללית (בהתאם לסעיפים שציינתי).
למעשה תמיד נצטרך עוד מילים רלוונטיות שלא בהכרח יובילו ללידים או למכירות. מילים אלו יביאו טראפיק שלא תמיד יתבטא בהמרה בכניסה הראשונה או העשירית לאתר, אבל בפעם ה-20 אולי כן. הכול תלוי כמובן במיקומו של המשתמש במשפך השיווקי, כאשר לכל אחד יש משפך שיווקי אחר ושונה משל אחרים.
זו בדיוק הכוונה שלי בסעיף הראשון, בו ציינתי שצריך לקדם את כל המילים האפשריות הרלוונטיות לעסק. בצורה כזו נוכל לכסות כמה שיותר "מצבי משפך שיווקי" באתר, וניתן מענה למשתמשים מכל הסוגים: כאלה שמחפשים רק מידע ראשוני, כאלה שנמצאים בשלב ההחלטות וכאלה שכבר רוצים להמיר.
מקרה נוסף של לקוח שקודם בביטוי סופר-רלוונטי לעסק >